Focaccia

Focaccia z oliwkami, fot. J.P.Lon

Focaccia z oliwkami, fot. J.P.Lon

Wszyscy chyba znamy włoską pizzę, ale sądzę, że niewiele osób jadło focaccię. To rodzaj pieczywa, które często przypomina pizzę, ale charakteryzuje się grubym ciastem. W sumie focaccia [wym. fokaczia] to płaski chleb pieczony z solonego ciasta drożdżowego z dodatkiem oliwy z oliwek, a na wierzchu ziół, często także oliwek, cebuli, sera, mięsa czy warzyw. W wersji focaccia alla genovese wierzch jest smarowany oliwką i posypany solą.

Bywa podawana na śniadanie lub na początku posiłku, by ułatwić oczekiwanie na główne danie, czy wykorzystywana jako podstawa kanapek. W wersji na słodko (focaccia veneta) z dodatkiem cukru, jajek i rodzynek przypomina nieco ciasto drożdżowe.

Początki focacci kojarzone są z Etruskami, ale obecnie jest wiązana z kuchnią liguryjską, chociaż w wielu miejscach Włoch można napotkać rozmaite lokalne jej wersje.

To kolejny przykład jak Włosi przygotowują coś prostego i smakowitego (często przy tym zdrowego) do jedzenia, co jest tak charakterystyczne dla tego kraju.

Z przyjemnością by człowiek jadł focaccię w domu, ale kto dzisiaj samemu piecze chleb?

3 myśli nt. „Focaccia

  1. Adam

    Ostatnio spróbowałem Focaccia w Polsce. Mój błąd – kupiłem ja w supermarkecie…Nie polecam nikomu. Jak dla mnie jak Focaccia to tylko z Genuii!

  2. Zośka

    Faktycznie, najlepsza jest focaccia z Ligurii! jako miłośniczka Włoch i włoskiego jedzenia, próbowałam już wiele, ale liguryjska rządzi! a w ciągu lata w liguryjskich masteczkach organizowane są tzw. sagre, czyli lokalne święta jedzenia, gdzie na stoiskach może skosztować tutejszych przysmaków

  3. Gość

    Coraz więcej osób piecze dziś samemu chleb, to wcale nie takie trudne! Ale nie porównujmy focacci do chleba;). Żeby poznać jej prawdziwy smak trzeba odwiedzić Ligurię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.