Wśród różnych specjałów kuchni włoskiej, a właściwie toskańskiej interesującym może być panzanella, zwana także pansanella, albo panmolle. To jeden z przykładów jak proste i smaczne jest jedzenie śródziemnomorskie.
Panzanella to sałatka warzywna z dodatkiem chleba, a właściwie sałatka chlebowa, szczególnie popularna w Toskanii, ale znana generalnie w środkowych Włoszech – również w Umbrii, Marche i Lazio.
Pierwotnie na danie składały się chleb, cebula i bazylia polane oczywiście oliwą i octem winnym, obecnie warzywa to głównie pomidory z dodatkiem cebuli, czasami także ogórków, z listkami bazylii. Niektórzy szefowie kuchni mają wielką wyobraźnię i w sałatce znajdziecie więcej składników.
Pamiętać należy, że chleb toskański jest specyficzny, mianowicie jest niesolony i dlatego można go smakowo “wpasować” w różne dania. No i nie pleśnieje, tylko starzejąc się czerstwieje. Pieczywo wykorzystuje się czerstwe, ale wstępnie jest moczone. Cóż, Włosi umieją zagospodarować resztki chleba. Panzanella serwowana jest głównie latem, ponieważ ważne jest, aby była świeża.
Proste, dobre, tylko ten toskański chleb i te świeże, dojrzałe włoskie pomidory. Ech…!